کاشت سبزه عید روی کوزه
روش کاشت سبزه عید روی کوزه
تهيه كوزه سبز نيز بسيار جالب است. با استفاده از يك كوزه سفالي و مقداري بذر شاهي يا خرفه و خاكشير (بذرهاي لعاب دار) مي توانيم سبزه كوزه اي درست كنيم.
ابتدا كوزه را از آب پر مي كنيم و براي مدت يك شبانه روز آن را همانطور پر از آب نگه مي داريم تا جدار كوزه كاملا خيس شود.
مرحله بعدي ايجاد سطح اتكا و يا سطحي مناسب براي رشد ريشه هاي بذر ها است.
اگر چه بذر هايي مانند شاهي و خاكشير لعاب دارند، اما اين لعاب تا مدتي وجود دارد و بعد از آن سبزه بايد به واسطه رشد ريشه هايش روي ديواره كوزه دوام بياورد.
به همين دليل بايد سطحي براي ريشه ها ايجاد كرد تا در لابه لاي آن فرو روند و بذرها پايين نريزند.
بدين منظور روي كوزه يك جوراب نايلوني يا همان جوراب هاي زنانه( ترجيحا به رنگ كرم ) مي كشيم، به طوري كه كف كوزه در قسمت نوك پنچه جوراب و سر جوراب نيز در قسمت دهانه كوزه قرار گيرد.
اضافه جوراب را نيز مي توان داخل دهانه كوزه وارد كوزه كرد.
سپس بذرها را كه قبلا مرحله خيس شدن را طي كرده اند به آرامي و با انگشتان دست روي ديواره كوزه قرار مي دهيم، به طوري كه در مورد بذر شاهي فقط يك لايه نسبتا نازك و در مورد مخلوط خرفه و خاكشير لايه نسبتا ضخيم تري به شكل يكنواخت تمامي سطح كوزه را بپوشاند و به جوراب يا پارچه موجود روي سطح كوزه بچسبد.
از آنجا كه آب كوزه روزانه مقداري تبخير مي شود، به طور مرتب سطح آب را بررسي كنيد و در صورت لزوم مجددا در كوزه آب بريزيد.
البته گاهي با اسپري آب نيز به تامين رطوبت و شادابي بذر ها كمك كنيد.
نكات مهم
در اين روش حتما بايد از بذر هاي لعاب دار استفاده كرد.
مقدار آبي كه روي بذر مي ريزيم بايد به اندازه اي باشد كه حالت ژله اي به خود بگيرد چون اگر رقيق شد بين دانه ها فاصله مي افتد و سبزه ها كم پشت مي شود.
براي اين كار بايد از كوزه سفالي بدون لعاب استفاده كرد وجود لعاب مانع از مرطوب شدن مناسب ديواره كوزه مي شود.
درون كوزه بايد هميشه پر آب باشد و ظرف زير كوزه نيز هر روز بايد خالي شود
كوزه را در محل پر نور قرار دهيد و گاه گداري آن را بچرخانيد تا نور به همه جاي آن برسد.
بعد از چند روز كوزه سبز شده و از تماشاي آن لذت خواهيد برد.
مي توانيد براي زيبايي بيشتر درون كوزه چند شاخه گل قرار دهيد.
بهتر است مراحل تهيه اين سبزه را حدودا 10 روز قبل از عيد شروع كنيد.