10 تکنیک برای بهتر نویسی
ممکن است کسی بهترین ایده را داشته باشد. اگر نتواند آنها را خوب بنویسد، هیچ کس متوجه بزرگی ایده او نخواهد بود. بهتر است برای بهتر نویسی، موارد زیر را رعایت کند تا نوشته او مخاطبان بیشتری را به خود جذب کند.
1. با سبک شخصی بنویسید
نوشته باید خواننده را درگیر کند وگرنه هیچ کس آن را نمی خواند. نباید نوشته ها کسل کننده و ملال آور باشد. باید بسیار ساده و صمیمی نوشت تا ارتباط مناسب با خواننده برقرار شود.
2. با لحن فعال بنویسید
رعایت همین نکته می تواند نوشته را تقویت کند. جمله ای که با لحن فعال نوشته شده است، هم دارای"فاعل” است و هم"کاری” که فاعل انجام می دهد. بر خلاف"لحن منفعل” که فقط درباره” کارهایی که روی چیزی انجام شده اند” صحبت می کند. مثلا: جمله طراحی ساختمان من کلا عوض شده است، یک جمله منفعل است. اما طراحی ساختمانم را کلا عوض کردم، جمله ای فعال و درگیر کننده است.
3. از جمله ها و پاراگراف های کوتاه استفاده کنید
بنا به تعریف، یک پاراگراف از یک جمله معرفی، چند جمله شرح دهنده و یک جمله پایانی تشکیل شده است. باید دقت کنیم که پاراگراف ها کوتاه باشد. بهتر است جمله ها هم کوتاه تر باشند؛ چون خواندنشان راحت تر است و جمله را جذاب تر می کند.
4. صریح بنویسید
بهره گیری از جملات غیر مستقیم، مخاطبان را وادار به حدس زدن می کند. بنابراین، باید سعی شود تا ایده اصلی تان را رسما و با وضوح کامل بیان کنید نه اینکه اشاره مبهمی به آن داشته باشید. در غیر این صورت، بسیاری از افراد متوجه ظرافت های پنهان نوشته تان نخواهند شد.
5. نکات مهم را برجسته سازید
بی ترید، برجسته سازی نکات مهم باعث انتقال سریع پیام به وسیله خواننده می شود. برای این کار می توان از روش های مختلفی استفاده کرد. مثلا می توانید از فهرست شماره دار استفاده کنید و نکته های مهم را فهرست کنید.
6. مثال بزنید و از عوامل جذابیت بخش مانند شعر و حکایت و لطلیف استفاده کنید
مثال ها، موضوع را واضح تر می کنند و باعث می شوند اثر ماندگاری بیشتری در ذهن پیدا کند. در واقع، مثال ها، شما و خواننده های شما را هم نوا می کند. همچنین از اشعار، نکات نغز، لطایف و حکایات می توان استفاده به جا و به هنگام کرد و بر جذابیت آثار می افزاید.
7. قسمت های اضافی را حذف کنید
اگر جایی از موضوع اصلی نوشته خارج است، باید حذف شود؛ زیرا این درازنویسی و حاشیه پردازی از اعتبار نوشته می کاهد.
8. خودتان را جای خواننده بگذارید
بعد از تمام شدن نوشته، بهتر است خود را به جای خواننده بگذارید و یک بار متن را بخوانید و ببینید آیا همه نکته ها را به شیوه ای واضح و قابل فهم توضیح داده اید؟ آیا خواننده می تواند منطقی را که به کار برده اید، درک کند یا اینکه فضاهای خالی میان نوشته ها وجود دارد که باید پر شود تا ابهامش از بین برود؟ آیا از اصطلاحات و حروف اختصاری بهره گرفته اید که خواننده ها با آن آشنا نیستند؟ آیا سیر منطقی نوشتار رعایت شده است یا اینکه بعضی از پاراگراف ها باید جا به جا شوند؟
9. قاطع و نافذ باشید
اگر دوست دارید به عنوان فردی قاطع و مصمم به شما نگاه کنند، در جایی که بایسته است، از به کار بردن عبارت هایی مانند: “به عقیده من"، “فکر می کنم"، “به نظر من"، “این طور به نظر می رسد که” و مانند آن خودداری کنید. آدمی باید در بیان عقیده خود، شجاع و قاطع باشد. به کار بردن عبارات متزلزل سبب می شود خواننده به باور شما ایمان نیاورد.
10. آغاز و پایانی قوی در نوشته ها داشته باشید
اگر بدانید که جمله اول چقدر اهمیت دارد، آن قدر وسواس به خرج می دهید تا یک جمله عالی پیدا کنید. همچنین شما درصددید تا در خواننده، اثری ماندگار بگذارید. پس نوشته تان را با جمله یا پاراگرافی اثر بخش به پایان ببرید. پایان یک نوشتار اگر به صورت سوالی به پایان برسد، مدت ها خواننده را درگیر می سازد.
منبع: اسرار نویسندگی، سید حسین اسحاقی، ص213