اگر شما هم مانند بسیاری از پدران و مادران نمی دانید که آیا کار درستی برای فرزندتان انجام می دهید و در تربیت او موفق خواهید شد یا نه، به درد دل های فرزندتان گوش دهید؛ زیرا اگر امروز نجوای آن ها را نشنوید، فردا از فریادشان کر خواهید شد و مستاصل، از هر کس و هر جا کمک می خواهید. مطالب زیر، پیام های ناگفته فرزند شماست که باید به آن ها گوش دهید:
- من را بد عادت نکنید؛
من خوب می دانم که نباید همه آنچه را که می خواهم، داشته باشم؛ فقط شما را امتحان می کنم.
- از قانع بودن من نترسید؛
من قاطعیت را ترجیح می دهم؛ زیرا به من اجازه می دهد بدانم کجا ایستاده ام.
- در برخورد با من از زور استفاده نکنید؛
زیرا این کار به من می آموزد که قدرت تنها چیزی است که به حساب می آید. من نسبت به راهنمایی شدن، راحت تر پاسخ می دهم.
- بی ثبات نباشید؛
این کار مرا گیج می کند و موجب می شود که بیشتر سعی کنم تا از هر چیزی دور شوم.
- قول هایی که ممکن است نتوانید به آن عمل کنید، ندهید؛
این کار اعتماد من به شما را کم می کند.
- در دام تحریکات من گرفتار نشوید؛
وقتی من چیزی می گویم یا کاری می کنم، فقط برای این است که شما را مضطرب کنم؛ زیرا در این صورت، بعدها سعی خواهم کرد پیروزی های بیشتری از این قبیل به دست آورم.
- وقتی می گویم از شما متنفرم نگران نشوید؛
منظورم این نیست. می خواهم شما درباره آنچه نسبت به من انجام داده اید احساس تاسف کنید.
- کاری که می توانم خودم انجام دهم، انجام ندهید؛
این کار به من احساس بچه بودن می دهد و ممکن است من به قرار دادن شما در خدمت خودم ادامه بدهم.
- اجازه ندهید که عادت بدم توجه زیادی از شما را به خود اختصاص دهد؛
این کار فقط مرا تشویق به ادامه آن می کند.
- در میان مردم مرا اصلاح نکنید؛
این کار فقط مرا به ادامه آن کار تشویق می کند؛ به آرامی و در خلوت بگویید.
- سعی نکنید در اوج دعوا درباره رفتار من بحث کنید؛
به دلایلی، در این موقع شنوایی من زیاد خوب نیست و همکاری من حتی بدتر از آن است. بگذارید بعدا درباره آن صحبت کنیم.
- سعی نکنید برای من موعظه کنید؛
ممکن است از این که من به خوبی می دانم چه چیزی خوب است و چه چیزی بد، متعجب شوید.
- به من این احساس را ندهید که اشتباهاتم گناه است؛
من باید یاد بگیرم که اشتباه کنم، بدون این که احساس کنم خوب نیستم.
- عیب جویی نکنید؛
در غیر این صورت، من مجبورم با تظاهر به کر بودن از خودم دفاع کنم.
- برای رفتار اشتباهم توضیح نخواهید؛
من واقعا نمی دانم چرا آن را انجام داده ام.
- صداقت من را زیاد تحت فشار قرار ندهید.
من به سادگی از دروغ گفتن می ترسم.
- فراموش نکنید که من عاشق تجربه کردنم و از آن یاد می گیرم؛
بنابراین، خواهش می کنم از من در مقابل پیامد های آن حمایت کنید. من به یادگیری از طریق تجربه نیاز دارم.
- به بیماری های جزئی من توجه نکنید؛
ممکن است اگر بیمار بودن توجه زیادی برای من به همراه بیاورد، از تمارض لذت ببرم.
- وقتی صادقانه سوال می پرسم، مرا خاموش نکنید؛
در این صورت، پرسیدن را متوقف می کنم و اطلاعاتم را از جای دیگر به دست می آورم.
- به سوال های احمقانه یا بی معنی من پاسخ ندهید؛
من فقط می خواهم شما را با خودم مشغول نگهدارم.
- هرگز فکر نکنید کسر شان شماست که از من عذر خواهی کنید؛
یک معذرت خواهی صادقانه باعث می شود من به طرز شگفت آوری نسبت به شما احساس نزدیکی کنم.
- هیچ وقت نگویید که شما کامل یا مصون از خطایید؛
این امر به من یاد می دهد خیلی چیزها را به شما واگذار کنم.
- اجازه ندهید که ترس های من باعث نگرانی شما شود؛
این کار باعث ترس بیشتر من می شود. به من شهامت دهید.
- فراموش نکنید که من نمی توانم بدون درک و تشویق زیاد پیشرفت کنم؛
- با من مانند دوستان تان رفتار کنید؛ من هم دوست شما خواهم بود؛
- به یاد داشته باشید که من از یک الگو بیشتر یاد می گیرم تا یک انتظار؛
- درگیری من با خواهر یا برادرم را جدی نگیرید؛ بگذارید؛ خودمان مشکل مان را حل می کنیم.
نیاز به عشق و محبت از تولد با کودک است
کودکان تشنه محبتند و مهم ترین منبع برای دریافت محبت، پدران و مادران هستند.برخی از والدین فکر می کنند که تنها با ادای وظایف والدی محبت واقعی خود را ابراز داشته اند در صورتی که در تربیت صحیح و پرورش فرزندان ابراز محبت به صورت اختصاصی ضرورت دارد.
نیاز به عشق و محبت از تولد با کودک است.کودک به واسطه این ارتباط ابتدا با مادر و بعد با پدر و به تدریج با سایر نزدیکان رابطه نزدیکی پیدا می کند. این ارتباط اساس تمام روابط بعدی کودک را تشکیل می دهد که علاوه بر خانواده،شامل ارتباط او با همسر و فرزندان، دوستان، همکاران و اطرافیان او نیز می شود. اما حتما همه شما کودکانی را دیده اید که با سنگ و چوب به جان سگ و گربه می افتند یا در کلاس زورگویی و همکلاسی های ضعیف تر از خودشان را اذیت می کنند.
محبت،اولین درسی که باید به کودک آموخت
تا به حال از خودتان پرسیده اید دلیل این کار چیست و چرا آنها نمی توانند دست نوازش بر سر گربه و حیوانات بکشند. این دسته از کودکان در خردسالی از محبت والدین بی بهره بوده اند. نه به این معنی که پدر و مادر فرزند خود را دوست نداشته اند بلکه به این معنا که هرگز این عشق را بروز نداده اند یا راه های نشان دادن آن را نمی دانسته اند. کودکی که محبت والدین را نمی بیند و در محیطی این گونه قرار نمی گیرد ابراز محبت را بلد نیست. پس به عهده والدین است تا چگونه محبت کردن را به فرزندان خود بیاموزند.
راه های ابراز محبت به کودکان کدام است؟
احساسات خود را بیان کنید
وقتی فرزند خود را به مدرسه می فرستید، به او بگویید دوستش دارید.وقتی مشغول انجام تکالیفش است،باز هم علاقه خود را بیان کنید. حتی نوجوانان سرکش نیز علاقه و توجه قلبی شما را رد نمی کنند.
در حال نوازش با او گفتگو کنید
این روش ابراز غیر کلامی علاقه است. ایجاد این رابطه با کودکان و فرزندان دوره ابتدایی آسان است . با بزرگتر شدن کودک ابراز علاقه به این روش سخت تر می شود.ارتباط پوستی برای فرزندان آرامش بخش است پس بهانه های مختلف آنها را در این امر رد نکنید و مورد توجه قرار دهید. گفتن “نه” و ثبات نظر شما در مقاطع زمانی مختلف، قوی ترین نوع بیان عشق است. چرا که به این صورت رفتار شما قابل پیش بینی است.
به سرگرمی ها و علایق او توجه کنید
اگر او به چیزی علاقه دارد که از نظر شما بی ارزش است به علاقه او احترام بگذارید و وانمود کنید که خواسته او برای شما مهم و محترم است. عشق هدیه بی چون و چراست. به کودکان خود نشان دهید که آنها را در هر شرایطی دوست دارید و حمایت شان می کنید. در این صورت آنها هنگام سختی ها و مشکلات با آرامش و احساس امنیت به شما پناه می آورند.
فرزندان شما برای تصمیم گیری و تجربه موارد جدید نیاز دارند که آزاد باشند. آنها باید بیاموزند که در زندگی مسئولیت پذیر و مقاوم باشند. آنها اجازه دارند شکست بخورند یا پیروز شوند بدون اینکه قضاوتی در مورد آنها صورت گیرد. اگر همه نیازها، امیدها و انتظارات فرزندان خود را در یک کلمه خلاصه کنیم. آن کلمه عشق است.
اعتماد به نفس را در کودکان ایجاد کنید
درمورد فرزندان با دیگران صحبت کنید طوری که خودش نیز بشنود. اگر کسی از پسر یا دختر شما تعریف کرد. به فرزند خود بگویید. کمی تعریف و بالیدن به آنها اشکالی ندارد و اعتماد به نفس را در آنها ایجاد می کند. گاه نیز خوب است تا در مواقعی که خودش را به خواب زده او را مورد تمجید قرار دهید. در این مواقع تمجید شما بیشتر بر او نفوذ می کند.
به او توجه کنید
وقتی با عروسک بازی می کند،بایستید و او را تماشا کنید، بنشینید و به او توجه کنید. این روش بسیار دقیقی برای گفتن"دوستت دارم” با چشم و گوش است. با این روش به او بها می دهید.
به او کمک کنید
وقتی که با عجله می خواهد به سرویس مدرسه برسد اگر در مورد غذا، لباس یا کیفش مشکلی دارد، به او کمک کنید. اگر می خواهد قلعه یا خانه بسازد و برای جمع آوری قطعات و نقشه آن با مشکل مواجه شده، به وی کمک کنید و بی توجه نگذرید.
منبع: بخش کودکان سایت بیتوته
به فرزندتان نیاموزید پولدار بشود
بیاموزید شاد باشد
تا زمانی که بزرگ شد ارزش چیزها را بداند نه قیمت آنها را…
ده راز پرورش كودكي شاد
با تشويق كودك به او مي آموزيد كه بيشتر اوقات ،خود را در بالاترين حد شاد زيستن قرار دهد.
1 به كودكتان عشق بورزيد
اولين راز پرورش كودكي شاد تمجيد از اوست. وقتي كودكان بزرگ مي شوند، دانستن اينكه علايق، عقايد، خصوصيات و استعداد هايشان با ارزش تلقي مي شود، پايه گذار شادي سال هاي بعدي زندگيشان خواهد بود البته پذيرش كودك به معناي چشم پوشي هميشگي از خطاهايش نيست .ياد بگيريد كه عملكرد كودك را نقد كنيد نه شخصيت او را همچنين آنچه را كه از كودك مي خواهيد به او بگوييد نه آنچه را كه نمي خواهيد .
2 افكار مثبت القا كنيد
وقتي كودك شما بداند كه به او اطمينان داريد و باورش كرده ايد احساس مي كند كه دست يافتن به همه چيز برايش امكان پذير است. افكار كودك نسبت به خود بيشترين اهميت را دارد بنابراين والدين بايد افكار مثبت به كودك خود القا كنند.
3 مقررات منصفانه وضع كنيد
كودكان كم سن و سال با احساس امنيت شاد مي شوند فرض كنيد كه در بالاي آبشار مرتفعي ايستاده ايد، در صورتي از ايستادن در آنجا لذت خواهيد برد كه حفاظي در برابرتان باشد در غير اين صورت دچار اضطراب خواهيد شد كودكان هم اين گونه هستند وقتي كه چارچوب محكمي براي رفتارهايشان وجود داشته باشد آنها پيشرفت ميكنند.
4 ابعاد مثبت را برجسته كنيد
به كودك خود بفهمانيد كه هيچ مشكلي وجود ندارد كه به اتفاق هم نتوانيد حل كنيد همچنين به او بياموزيد كه خوش بين باشد .اگر اتفاق بدي افتاد با صداي بلند فكر كنيد و بگذاريد او افكار شما را بشنود .واي نه باورم نمي شود كه اين اتفاق افتاده اما درستش مي كنم چيز مهمي نيست.
5 حلقه شادي كودكتان را كامل كنيد
به كودكتان كمك كنيد ارتباطات دوستانه اش را حفظ كند و گسترش دهد داشتن ارتباطات قوي و مهارت برقراري آن از شروط اصلي شاد زيستن در آينده است.
6كودكان را به تحرك بيشتر واداريد
كودكان امروز سنگين وزن تر هستند و اين براي سلامت و شادابي آنها مضر است. كودكان چاق در مقايسه با ساير كودكان اعتماد به نفس كمتري دارند و افسرده تر هستند اگر كودكان سرگرمي هاي پر تحرك خارج از خانه را جانشين فعاليت هاي كم تحرك خانگي كنند و به جاي غذاهاي آماده اي كه فاقد ارزش غذايي است غذاهاي سالم و طبيعي بخورند از فوايد شاد زيستن بهره خواهند برد بازي با ساير كودكان قدرت خلاقيت كودكتان را تقويت مي كند و مهارت هاي اجتماعي را به او مي آموزد.
7 شادي را در جعبه يادگاري ها ذخيره كنيد
اشياي مورد علاقه كودكتان، عكس ها،كارت پستال ها، يادگاري ها، كاردستي هايي را كه ياد آور خاطرات شاد براي كودك هستند داخل جعبه اي قرار دهيد هرگاه كودكتان بيمار است يا غمگين و به لبخندي ساده نياز دارد آنها را از جعبه بيرون آوريد و به او نشان دهيد.
8 لحظات جادويي ارتباط را بيابيد
اخيرا از پنج تا هفده ساله ها پرسيده شد كه خواهان چه چيزي هستند كه با پول نمي شود خريد همه آنها در پاسخ گفته بودند كه والدين و توجه آنها هستند كودكان ما مي خواهند كه به آنها فكر كنيم برنامه هايي ترتيب دهيد كه همه اعضاي خانواده بتوانند در آن شركت كنند و لذت ببرند (كوهنوردي،پياده روي…) كودكان را در فعاليت هاي روزمره تان مانند انجام دادن كارهاي خانه خريد و آبياري باغچه شريك كنيد.
9 ژن تلاش دوباره را به كودك خود منتقل كنيد
سعي نكنيد كودك خود را از همه ناراحتي ها دور نگه داريد به او كمك كنيد بياموزد چگونه با آنها مواجه شود اگر شكست درسي يا غير درسي او را نا اميد كرده كمك كنيد تا هر چه سريع تر به وضعيت عادي خود برگردد تشويق كنيد تا احساسات خود را در قالب نوشته يا نقاشي بيان كند شما الگوي كودكتان هستيد مطمئن شويد كه الگوي مناسبي در مقابل او است روحيه خود را در هيچ شرايطي نبازيد.
10 در او شگفتي ايجاد كنيد
هنگامي كه كودك با چيزي بزرگ تر از خودش مواجه مي شود خواه پديده اي فيزيكي باشد يا معنوي، احساس رضايت خاطر مي كند با كودكان درباره عقايد خود خداوند و مقدسات ديني صحبت كنيد لازم نيست كه او همه جزييات را درك كند با او در جنگل قدم بزنيد به ستارگان خيره شويد به تماشاي يك كرم كوچك در گل و لاي بنشينيد احساس مراقبت و توجه در كودكان را پرورش دهيد.
منبع: www.tebyan.net